Blog Post

Traditii de Sfantul Andrei.

FacebookTwitterGoogleLinkedInPinterest

photo by stilorganizat.ro

Cine este de fapt Sfantul Apostol Andrei? De ce punem grau la incoltit? Ce traditii respectam in aceasta zi? Ce facem si ce nu ar trebui sa facem de Sfantul Andrei?

Iata cateva intrebari la care ne-am propus sa raspundem in acest articol.

Toata lumea stie ca Sfantul Apostol Andrei este crestinatorul tuturor romanilor si este sarbatorit de toti crestin-ortodocsii in ziua de 30 noiembrie.
Dupa Biblie Andrei era frate cu Petru locuiau intr-o casa pe malul unul lac si erau pescari.Sfantul Andrei este cunoscut ca ocrotitorul Romaniei si in Evanghelia dupa Ioan ar fi fost de fapt unul dintre ucenicii lui Ioan Botezatorul care l-a indrumat sa-l urmeze pe Isus devenind astfel „Cel dintai chemat” apostol al lui Hristos.
Ziua Sfantului Andrei marcheaza ziua dintre cele doua anotimpuri se mai numeste si Ziua Lupului deoarece in acest anotimp incepe imperecherea acestora.

In aceasta zi toata lumea pune grau la incoltit si se asigura ca nu duce lipsa de usturoiul care sa ii apere de strigoi.

Graul pus la incoltit prevesteste rodnicia ogoarelor dar si bogatia ce va sa vina pentru cel ce l-a pus la incoltit. De asemenea simbolizeaza jertfa lui Hristos: prin samanta aparent moarta in care se gaseste chipul lui Isus si care reinvie la viata si vitalitate reprezentand si continuitatea.

In vechime oamenii ungeau toate usile si ferestrele casei si ale acareturilor cu usturoi zdrobit, puneau la loc sigur ustensilele de lucrat pamantul si presarau firimituri de paine prin curte astfel se asigurau ca strigoii care ar circula liberi in aceasta noapte nu se vor apropia de casa.

Ce se face de Santandrei?
– Fetele pun grau sub perna si daca vizeasa ca il fura cineva se vor marita;
– Fetele pun busuioc sub perna pentru a afla chipul ursitului;
– Femeile impletesc cununi de usturoi pe care le atarna la usi si ferestre si tin candela aprinsa la icoane;
– Se poarta usturoi la cingatoare;
– In ajun se intorc canile cu gura in jos si se scoate cenusa din soba pentru noroc la bani si pentru a nu se ascunde acolo duhurile rele!

Ce nu se face in aceasta zi?
– nu se aranjeaza parul si nu se pieptana- femeile ascund pieptenii care sunt asociati cu dintii lupului;
– nu se coase, nu se toarce si nu se tese pentru a scapa de supararea Sfantului Petru si a Sfantei Maria.
– nu se lucreaza deloc, deoarece e o zi pentru odihna;
– nu se vorbeste urat si nu se pomeneste nimic de lupi!

Tu ce faci de Sfantul Andrei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *